Nazad

Belocrkvanski karneval

Turističku sezonu u Beloj Crkvi otvara međunarodna manifestacija „Belocrkvanski karneval“, koja ima tradiciju dugu preko 150 godina.
Danas je "Belocrkvanski karneval" multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koju su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona.U pripremi karnevala učestvuje čitav grad, a ulice i fasade se doteruju posebno za ovu priliku.

Program Belocrkvanskog karnevala je sedmodnevan. On obuhvata izlaganje cveća u otvorenim i zatvorenim prostorima, u cvetnim dvorištima, baštama, terasama, sa izborom i nagrađivanjem najlepših, muzičke i ostale kulturne svečanosti posvećene cveću i karnevalima, izložbe, promocije, medijske prezentacije i ostale programe i aktivnosti koji odgovaraju festivalu i mestu zbivanja, kulturne programe koji su vezani za multinacionalnost ovog područja, odnosno kulturno-umetničke programe bazirane na jezicima, folklorima i običajima nacionalnih manjina, kao i gostovanje karnevalskih i pevačkih grupa, te folklornih udruženja.
Poseban događaj čini završnica karnevala, povorka sa eksponatima koji se mesecima unapred prave specijalno za ovu priliku, a pored eksponata tu su i mažoretkinje, kao i učesnici iz svih karnevalskih gradova Srbije i inostranstva, a po završetku povorke organizuje se vatromet...
Svake godine se „Belocrkvanski karneval“ održava poslednje nedelje juna, a očekuje se veliki broj posetilaca koji će uživati u ovoj manifestaciji.

Belocrkvanski karneval kroz istoriju

Prema zapisima prvi karneval u Beloj Crkvi održan je još 1828. godine po uzoru na karneval u Kelnu, što ne čudi ako se uzme u obzir da su Belu Crkvu osnovali 1717. godine grof Florimund Mersi i doseljenici iz Austrije, Nemačke, Francuske.
Prvo karnevalsko udruženje osnovano je 1910. godine, a činile su ga zanatlije koje su želele da karneval bude narodni po uzoru na fašing zabave, za razliku od tadašnjih balova pod maskama koji su predstavljali zatvorene građanske zabave.
Ubrzo su osnovane i karnevalske novine i iz brojnih novinskih članaka iz 19. veka može se saznati puno o karnevalu u Beloj Crkvi, a zajednički imenitelj bili su šarenilo, muzika, igra , pevanje, veselje i ljubav.

Karnevalske svečanosti otpočinjale su u subotu ili nedelju na železničkoj stanici, svečanim dočekom „princa i princeze“ karnevala, koji bi prispeli redovnim putničkim vozom. Na belocrkvanskoj železničkoj stanici bi neko u ime Karnevalskog odbora pozdravio biranim rečima „princa i princezu“. Na dan pokladnog utorka (februar – mart) organizovana je Velika karnevalska povorka. Grupe bi se okupljale ispred Vandelini Kapele (srušena 1967. godine) potom bi povorka ušla u Miletićevu ulicu. Tu bi na balkonu Magistrata, gradonačelnik pozdravio učesnike. Na čelu su bili mladi ljudi – konjanici, nakon njih na velikim kolima su išli „princ i princeza“, iza njih grupa muškaraca i žena raskošno obučenih.

Belocrkvanskom karnevalu kao manifestaciji je teško bilo odoleti, pa nije ni čudo da su Belocrkvani karneval sa prekidima, zbog tužnih perioda ratovanja, sačuvali do danas. Nakon Drugog Svetskog rata, karneval je iz zimskog premešten u letnji period ( poslednja nedelja u junu) i postao “Karneval cveća”.
Karneval je tokom godina modifikovan u skladu sa tendencijama u svetu, ali je zadržao autentičnost - alegorijska kola. U duhu očuvanja izvorne tradicije najstarije karnevalske manifestacije u Srbiji , naš karneval se ponovo zove Belocrkvanski karneval, a cveće kojim varošica obiluje i dalje je jedan od motiva koji preovlađuju na pojedinim alegorijskim kolima.
Zvao se on Fašing karneval, Karneval cveća ili jednostavno Belocrkvanski karneval, ova varošica će uvek biti sinonim za karnevalske svečanosti u našoj zemlji.

Belocrkvanski karneval nekada