Назад

Бесијеви дани

У току летње сезоне у Белој Цркви се одржава спортско-туристичка манифестација „Бесијеви дани“, посвећена легендарном сому капиталцу, који је тежак преко 100 кг, кога је више њих видело, али га нико није могао упецати. Манифестација датира од 1988. и замишљена је као лов на сома капиталца („Лов на Бесија“), али је она, у међувремену прерасла у еколошку манифестацију, са циљем да се заштити природа и живи свет у језеру.
„Бесијеви дани“ испуњени су спортским догађајима на води – Бесијева регата, такмичење у препливавању језера, ватерполо утакмица, спортски риболов, а на обали биће организована одбојка на песку, изложба фотографија подводних активности и пригодан културно уметнички програм. Све љубитеље рибље чорбе послужићемо из великог Бесијевог котлића – биће довољно за све!
„Бесијеви дани“ су се одржавали почетком августа.

Бела Црква у јабукама

Бела Црква у јабукама је туристичко-привредна манифестација која се одржавала почетком октобра од 2005. до 2011. Централни програм ове манифестације је Сајам јабуке и других врста воћа на отвореном у центру града.
Произвођачи воћа, домаћих воћних сокова, вина и ракије промовишу на сајму своје производе који је изложбено-продајног карактера. За време сајма организује се такмичење у берби јабуке. Главна атракција на сајму је Ракијада на којој се бирају најбоље домаће воћне ракије. Градски пекари обарају рекорд сваке године у припремању „Највеће пите од јабуке“.
У граду се приређује културно-уметнички програм, продаја сувенира и народних рукотворина. Од спортског садржаја организује се улични турнир у баскету „Златна јабука“.
Манифестације "Бесијеви дани" и "Бела Црква у јабукама" се више не одржавају.

Манифестације