Назад

Центар за културу "Бела Црква"

У Белој Цркви задужење за културне активности носи Центар за културу "Бела Црква` у чијем склопу функционишу: Културно уметничко друштво "Банаћанка" , биоскоп, дискотека и градски хор Белла мусица. У његовом састав су и Белоцркванске мажуреткиње
Основан је 1979. године. Преко својих институција бави се на професионалан начин културним делатностима као што је информисање, приказивање филмских пројекција, одржавање изложби, позоришних представа, књижевних вечери и слично.

Градски хор "Белла мусица"

Хор “Белла мусица” је градски хор из Беле Цркве, постоји 5 година. Певамо разноврстан репертоар, духовне, класичне, народне и забавне песме. Посебно се трудимо да нам буду заступљене песме националних мањина на њиховим језицима, јер сматрамо да у вишенационалној средини, као што је општина Бела Црква где сви житељи живе у слози и не праве разлику ко је које вере или народности, то сви и заслужују да се такве песме чују.
Хор пева на српском, чешком, немачком, мађарском, румунском, ромском и руском језику.
Хор “Белла мусица” поред многобројних наступа у Белој Цркви наступао је у другим градовима, Београду, Вршцу, Димитровграду, Јагодини, али и ван земље Македонија, Румунија, Мађарска. Похвалили би се наступом у Прагу у Чешкој Републици, освојено 1. место у категорији хорског певања.
За све који нас ових године прате у нашем развоју, желимо да приредимо ново музичко освежење,а хорског звука.
Хором руководи диригент, професор Данијела Јокановић.

Биоскоп "Звезда"

Једини је биоскоп на територији општине. У њему се приказују пројекције актуелних филмских остварења. Биоскоп поседује и башту, у којој се приказују пројекције у време летњих месеци.

КУД "БАНАЋАНКА"

КУД ’’БАНАЋАНКА’’ основана давне 1980 године. Основали су је омладинци, радници, сељаци и студенти. До данашњег дана ради на неговању и очувању наше баштине и чува и негије изворно стваралаштво свих наших народа и народности.
КУД ’’БАНАЋАНКА’’ има 64. Члана, друштво располаже са 27. кореографија или 230. игара, а кореографије су написали наши чувени кореографи: сестре Јанковић, Нада Ђорђевић, Добривоје Путник, Бата Лацковић, Радојица Кузмановић, и многи други.
За 35. Година нашег постојања 11.500 хиљада деце-играча је прошло кроз КУД. Прошли смо скоро целу Југославију-Србију, почев од Вардара па до Триглава. Гостовали и такмичили се по иностранству: Македонија, Румунија, Грчка, Мађарска, Аустрија, па чак и Аустралија где смо били и помогли да поставимо нашим исељеницима две кореографије. (Шумадија и Буњевка).
Захваљујемо нашем кореографу-директору-уметничком руководиоцу Драгиши Кркушу, који је 2010-те године добио плакету града Беле Цркве за свој труд и рад. Рад од 50 година за неговање и очување изворног стваралаштва.
Контакт телефон: 013/853-677

Белоцркванске мажореткиње

Белоцркванске мажореткиње су основане новембра 2012. године . Прво званично такмичење је било 2013 године у Апатину где су освојиле 3. место и где су се пласирале на прво европско првенство у Брну ( Чешка) где су освојиле 13 место у Европи. За три године успеле су да постану државне првакиње Србије (2015), и 7 на европском првенству које се одржавало у Француској. Учеснице су свих карневала у Србији и у иностранству. Броје око 90 чланова, најмлађих пилића или ти састав девојчица од 4 до 8 година, кадети од 8 до 12,јуниорке 12 и више година. Оне су осмех нашег града и амбосадорке добре воље у Б.Ц.Контакт тел: Дејан Ђурић: 060-3853-408, djukabc@gmail.com

Центар за културу "Бела Црква"