Назад

Белоцркванска језера

Попут расутих бисера, Белоцркванска језера својом лепотом маме посетиоце. Свако од језера поседује неку своју специфичну чар; неко долази због скривених и мирних плажа, неко ради провода и добре забаве , пецароши због риба од " два метра" сурфери и једриличари ради ветра за којим вечито чезну.... а деца ко деца, моле да их маме и тате оставе само још " 5 минута" у води.


Због 7 језера, Белу Цркву зову град језера. Године 1904. почело је ископавање и експлатација шљунка на подручју Беле Цркве. Вађењем шљунка за индустријску потребу настала су вештачка језера, сада представљају једну од главних атракција општине. Посматрана у целини, Белоцркванска језера одликују се стабилним обалским линијама и незнатним колебањем нивоа воденог огледала. Својим морфометријским и термичким особинама погодују развоју рекреативног, излетничког, манифестационог и спортског туризма, а због богаства рибљег фонда и орнитофауне имају велики потенцијал за развој риболовног и “бирд wатцхинг” (посматрање птица) туризма. Због високог степена хетерогености његових компоненти присутан је велики број врста, од оних чије су станишта акваторије, ливадске и шумске фитогеоценозе до оних које су део урбаних екосистема. Све то код посетилаца ствара осећај посебности, разноликости и атрактивности пејзажа. Белоцркванска језера, због њихових карактеристика, често називају Бисерном огрлицом Баната. Језера се наслањају на урбано подручје Беле Цркве и својим потенцијалом на комплементаран начин употпуњују туристичку понуду СРП Делиблатска пешчара. Најпопуларнија од ових језера су Градско језеро, Врачевгајско, Шаранско и Шљункара. Остала језера нису урбанизована и представљају рај за рониоце и страствене пецароше, који су у највећем броју и посетиоци ових језера.

Градско језеро

Градско језеро се простире дуж леве стране пута за Ковин, уз западни обод Беле Цркве. На северној страни је изграђена бетонска обала са благим прелазом ка већој дубини изнад које се налази ресторан „Језеро”. У продужетку од око 300 метара налазе се бунгалови са 66 лежајева. Просечна дубина језера је 3 метра, а у току максималног водостаја не прелази 6,5 метара. На југоисточном делу језера налази се шљунковита плажа дужине око 80 метара који посетиоци радо користе због близине пливачког, ронилачког, ватерполо клуба и скакаонице. Непосредно иза источне обале налази се ауто-камп са 250 јединица, као и апартманско насеље (виле и апартмани регистровани од две до четири звездице). У протеклих десет година је највише уложено на унапређењу туристичких садржаја на обали тог језера. Урађена је комплетна инфраструктура, тако да постоје два тоалета од којих је један у оквиру ауто кампа, тушеви са топлом водом, пешачка и трим стаза око целог језера са ноћним осветљењем, па је погодно за ноћне шетње, а у летњем периоду и за ноћно купање, ресторани, кафићи са понудом десерта( сладолед, палачинке, крофнице...), брза храна, продаја сувенира, на једном делу плаже је омогућено изнајмљивање сунцобрана и лежаљки, изнајмљивање педалина, постоји и школа пливања као и роњења. Постоје и такмичења на води ( ватерполо утакмице, једриличарска регата, Видовдански маратон у препливавању). За љубитеље риболова постоји могућност пецања на језеру, а за безбедност током целог дана у току летњег периода брине спасилачка служба. За младе постоји ноћни провод у кафићима и на сплаву уз познате певаче и Ди-џејеве. На самој обали постоји смештај у виду бунгалова и апартманско насеље као и регистровани ауто камп. У близини језера налазе се тениски терени и кошаркашки терен и парк са дечијим игралиштем.

Белоцркванска језера

Градско језеро
Gradsko jezero
Градско језеро
Градско језеро
Градско језеро
Градско језеро
Врачевгајско језеро
Врачевгајско језеро
Vračevgajsko jezero
Шљункарско језеро
Шаранско језеро
Шаранско језеро

Врачевгајско језеро

Врачевгајско језеро налази се на удаљености од 200 метара од Градског језера, уз десну страну регионалног пута Бела Црква – Ковин. Просечна дубина је око 2 метра, а највећа је у јужном делу и износи око 3,5 метра.
На југозападној обали језера налазе се два ауто кампа прве категорије, са преко 50 камп јединица, рестораном, бунгаловима, санитарним чвором и тушевима са топлом и хладном водом. Плажа је шљунковита, а љуљашке, клацкалице и тобогани представљају право уживање за најмлађе госте. Могуће је изнајмити и чамце и педалине за вожњу по језеру.

Јединствена особеност Врачевгајског језера је острво, предивно уређено са природним хладом великог дрвећа и уређеним прилазима са воде и копна. На острво се уређеном стазом стиже преко дрвеног моста који се налази између две предивне плаже. Уз ресторан и бар, на острву је могуће уживати у сунчању на лежаљкама или зеленим површинама. Цело острво је оивичено плажом са сунцобранима и лежаљкама.
Острво на Врачевгајском језеру је природно озелењено и уређено, а ресторан који се ту налази нуди разне рибље и гурманске специјалитете.