Nazad

Богојављење

Брза и благословена река Нера раздваја две државе, државу Србију и Румунију, али својим обалама спаја братске народе. Спаја један српски народ који живи у двема државама, на обалама реке Нере. А Богојављенским освећењем водених токова реке Нере код места Врачев Гаја и Соколовца она носи благослов свим народима који живе поред реке Дунава све до Црног Мора, па и даље. Парохију у Врачев Гају посећује Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор. После Свете Литургије часни крст се износи из храма Св. Арх. Михаила и Гаврила у коме је чуван током протекле године. Литијом коју предводи Епископ банатски Господин Никанор са свештенством Архијерејског намесништва белоцркванског, Викаром Румунске православне цркве о. Мојсијем из Страже и са верним народом, крећу од Врачевгајског храма и иду до установљеног места на реци Нери. На томе месту, где се по традиционалном обичају врши велико освећење воде, некада је постојао мост који је срушен 1944. године. На крају освећења воде плива се за часни крст где младићи из Беле Цркве и околине пливају за њега.

Фашанке

Датум се прилагођава почетку поста у православном календару (фебруар- марта). Ово је стара манифестација, која се у овим крајевима зове „маскембал”. Карневалску поворку организује Месна заједница у сарадњи са ОШ "Михаел Садовеану" и мештанима села. Поворку предводи фолклорна група коју називају "калушари". Група младих у традиционалној румунској ношњи, изводи игру која се игра само тог дана. Претходно у току преподнева "калушари" обиђу село и у свакој кући одиграју плес. Поворка са експонатима пролази главном улицом Гребенца. У току манифестације организује се изложба ручних радова, као и композиције са старим намештајем.


Кулинарске манифестације

Паприкашијада - такмичење у кувању паприкаша у Чешком селу, одржава се крајем августа, организатор МЗ Чешко село 064/4142277.
Буразијада – такмичење у кувању шкембића у Кусићу, одржава се у другој половини септембра, организатор МЗ Кусић 013/859-066.
Црвеначко опасуљивање – такмичење у кувању пасуља у Црвеној Цркви, одржава се крајем септембра, организатор МЗ Црвена Црква 013/846-418.
Гулашијада – такмичење у кувању гулаша у Калуђерову, одржава се почетком септембра, организатор МЗ Калуђерово 013/854-077.

Догађаји у општини Бела Црква