Назад

Чешко село

Чешко село је удаљено 10 км од Беле Цркве. Представља најмање насеље у општини Бела Црква са свега 21 домом. Оно је једнствено по томе што има сталну поставку у музеју, која је по својој концепцији етнографског карактера, а везана за специфичан ентитет Чеха који бораве на просторима јужног Баната. Чешко село представља оазу мира и недирнуте природе, и представља занимљиву локацију за посету.

Стара Паланка

Стара Паланка је удаљена 12 км од Беле Цркве и налази се на ушћу канала ДТД и Нере у Дунав. Специфичност овог насеља се огледа у томе што, иако је мало насеље, оно има 5 ресторана надалеко познатих по рибљој чорби и рибљим специјалитетима које посетиоци Беле Цркве не смеју пропустити.
На супротној обали Дунава налази се чувена Рамска тврђава, а обале повезује скела, која саобраћа пет пута дневно , на свака три сата. Стара Паланка представља идеално место за све љубитеље риболова и одмора уз широко пространство Дунава и рибљу чорбу.
Етно села Чешко село и Стара Паланка, као споменици материјалне културе, поседују велике вредности и имају велике перспективе у развоју екотуризма.

Чешко село и Стара Паланка